Kostpolitik for dagtilbud

Stevns Kommune ønsker med en kostpolitik at sætte fokus på mad, måltider og fysisk aktivitet i kommunens dagtilbud.

Kostpolitikken

Kostpolitikken er inddelt i fire hovedområder:

  1. Fødevarestyrelsens officielle kostråd
  2. Mad og drikke
  3. Lokale kostpolitiker – Herunder:
    - Måltidet
    - Krop og bevægelse
    - Festpolitik
  4. Tips til madpakken

Formålet med Kostpolitikken er at inspirere og vejlede de enkelte dagtilbud til at formulere deres egen kostpolitik. Kostpolitikken skal sikre, at den mad og drikke, der tilbydes børnene, er sund, nærende og lever op til Fødevarestyrelsens gældende anbefalinger (Som tidligere lå under Sundhedsstyrelsen).

Kostpolitikken skal desuden sikre, at der er fokus på mulighed for fysisk bevægelse i hverdagen.
I de dagtilbud, hvor der ikke er en frokostordning, er madpakken fortsat forældrenes ansvar. Det er op til det enkelte dagtilbud i samarbejde med forældrebestyrelsen at fastlægge eventuelle retningslinjer for madpakken.

De enkelte dagtilbuds kostpolitikker er en del af den samlede sundhedspolitik i Stevns Kommune.

Fødevarestyrelsens officielle kostråd

De officielle kostråd består af syv kostråd:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

På Fødevarestyrelsens hjemmeside altomkost.dk er det muligt at finde mere information om de enkelte råd:

Se de officielle Kostråd - godt for sundhed og klima - Alt om kost

Det er muligt at finde inspiration og vejledninger som henvender sig konkret til dagtilbudsområdet:

Kostråd til Måltider - Alt om kost

Kostråd til Måltider_daginstitutioner (altomkost.dk)

Mad og drikke

Det enkelte dagtilbud skal beskrive hvilke måltider, der tilbydes børnene af hoved og mellemmåltider, og hvad de enkelte måltider består af.

De officielle kostråd skal være kendte i dagtilbuddene og de skal anvendes i planlægningen af måltiderne.

Som beskrevet ovenfor er det muligt at søge inspiration på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk

Alle basisvarer som mælk, mel og gryn skal være økologiske.
Der skal foretrækkes lokale råvarer, hvor det er muligt og relevant.
Der skal foretrækkes økologi, hvor det er muligt og relevant.

Husk for børn i alderen 1-2 år:

  • Børnene bør tilbydes letmælk.
  • Minimælk og skummetmælk frarådes.

Husk for børn i alderen 0-3 år:

Så længe barnet under 3 år og endnu ikke har lært at tygge godt, skal al mad være blød og let at findele i munden. Husk derfor:

  • ingen rå gulerødder, kun i form af råkost
  • ingen hårde frugter, nødder og lignende.
  • max 45 g rosiner om ugen
  • ingen rovfisk
  • ingen dåsetun

Lokale kostpolitikker

Hvert enkelt dagtilbud skal formulere deres egen kostpolitik, der skal indeholde følgende områder:

  • Beskrivelse af hvilke hoved- og mellemmåltider, der tilbydes samt hvad måltiderne består af.
  • De officielle kostråd skal være udgangspunktet i planlægning og tilberedning af måltiderne.
  • Beskrivelse af hvordan måltidet bruges i det pædagogiske arbejde.
  • En formulering af en festpolitik, der tager udgangspunkt i de officielle kostråd.
  • Beskrivelse af hvordan mulighederne for bevægelse kommer til udtryk i hverdagen - inde og ude, sommer og vinter

Måltidet

Måltidet er en fast del af hverdagen. Mange børn i dagtilbud spiser mindst halvdelen af deres daglige måltider, mens de er væk fra hjemmet, og det er derfor vigtigt, at maden i dagtilbud er sund, mættende og velsmagende. Gode måltider er også meget mere end sund mad. Gennem måltidet udvikler børn blandet andet deres spisevaner, og de indgår i et socialt fællesskab. Måltidet giver også mulighed for at dele erfaringer, og det bidrager til at udvide børnenes praktiske kompetencer.

De enkelte dagtilbud skal i forbindelse med formuleringen af egen kostpolitik beskrive, hvordan måltidet bruges i det pædagogiske arbejde.
Børnene bør medinddrages i planlægning og tilberedning af måltiderne, hvor det er muligt og relevant. Der kan findes god inspiration her:

Guide til rammer om det gode måltid

Krop og bevægelse

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn er fysisk aktive minimum 60 minutter om dagen og gerne med sved på panden. Kostpolitikken skal sikre, at der er fokus på børns bevægelse. Det skal sikres, at alle børn får mulighed for at bevæge sig hver dag.
De enkelte dagtilbud skal beskrive, hvad de konkret gør for at få bevægelse ind i hverdagen.
Der kan være værdi i at forholde sig til, hvordan det organiseres både inde og ude, sommer og vinter.

Festpolitik

Hvert dagtilbud skal formulere en festpolitik. Festpolitikken skal tage udgangspunkt i de officielle kostråd sådan at fødselsdage, højtider og særlige mærkedage også bidrager til børnenes sundhed og trivsel.

Det gælder både den mad, der serveres af dagtilbuddet og det, der evt. medbringes hjemmefra.
Frugt og grønt har det hele i sig, og med lidt fantasi og humør kan der laves en festlig fødselsdagsfest, som barnet vil huske.

Tips til madpakken

Til dagtilbud som har fravalgt frokostordning, er der her tips til madpakken:

Hjælp til madpakken - Alt om kost

  

Indholdsfortegnelse