Rapportens hovedpointer
Tryggevælde Ådal er et stort sammenhængende naturområde, der er Natura 2000-område. Området er kendt for sine værdifulde rigkær. Driften i ådalen er reduceret væsentligt indenfor de seneste knapt 20 år og græssede enge og kær er afløst af tilgroningssamfund med høje græsser, urter og pilekrat. Der er ikke tidligere foretaget en egentlig padderegistrering i ådalen; uagtet at det er regionens største sammenhængende naturområde på næsten 1500 ha.
Naturtilstanden i de undersøgte vandhuller er ikke god. Således er tilstand i 80 % bedømt til at være ringe eller decideret dårlig. Derfor er det ikke overraskende, at registreringen viser, at paddeinteresserne er forholdsvis begrænsede i selve ådalen; hvilket primært skyldes gentagne oversvømmelser, der fylder alle vandhuller med fisk. Fisk er registreret som en trussel i 66 % af vandhullerne. Desuden har prædation fra svømmefugle på paddeæg og -yngel ligeledes en væsentlig negativ effekt på mange paddearter. De største padde-interesser findes i længst væk fra åen, mod dyrket ager samt på arealer udenfor den egentlige ådal.
Udover de nævnte oversvømmelser og ”forurening” af vandhuller med fisk vurderes det, at manglende drift og efterfølgende skygge af bredarealer og holmrender har en væsentlig negativ indvirkning på padderne i Tryggevælde Ådal. For ikke mindre end 75 % af vandhullerne er tilgroning og skygge registreret som en trussel.
Der er registeret seks arter af padder, heraf to Bilag IV-arter (Stor vandsalamander og Springfrø). Begge arter er registreret ynglende på tre lokaliteter. Derudover er der registreret fire andre arter af padder - Butsnudet frø, Grøn frø, Lille vandsalamander og Skrubtudse. Butsnudet frø, der klart er den mest krævende af disse arter, er registreret på syv lokaliteter.
Læs rapporten
Padderapport Tryggevælde Ådal 2023 (pdf)