Hvem kan få fleksjob?
For at komme i betragning til et fleksjob skal du opfylde følgende betingelser:
- Du er under folkepensionsalderen.
- Kommunen vurderer, at din arbejdsevne er væsentligt og varig nedsat.
- Alle muligheder for almindelig ansættelse er undersøgt, fx omplacering.
Sådan søger du fleksjob?
Kontakt Jobcenter Stevns, hvis du tror, fleksjob kan være noget for dig.
Jobcentret vurderer, om du opfylder betingelserne og træffer afgørelse om fleksjob.
Før du kan få fleksjob, skal du være helt eller delvist sygemeldt - enten fra dit job eller fra jøbsøgning. Din sag skal også vurdereres af et rehabiliteringsteam. Det består af fagpersoner fra kommunen og regionen, som ser på både din helbredssituation og dine muligheder på arbejdsmarkedet.
Hvor kan du få fleksjob?
I et fleksjob kan du både arbejde indenfor det fag, eller den branche, hvori du er uddannet eller har erhvervserfaring, men det kan også være indenfor et andet fag eller branche. Der kan laves fleksjob i både private såvel som offentlige virksomheder, og inden for alle arbejdsområder, funktioner og stillingstyper.
Der er ikke krav til merbeskæftigelse på arbejdspladsen, dvs. at et fleksjob kan variere fra 2 timer om ugen og op efter.
Hvor længe gælder fleksjob?
Et fleksjob er midlertidigt og beviliges for 5 år ad gangen.
Efter 2½ år skal jobcentret lave en midtvejsstatus sammen med dig - og i nogle tilfælde skal din arbejdsgiver deltage.
Efter 4½ år vurderer jobcentret, om fleksjobbet kan gøres permanent.
Hvis din arbejdsevne ændrer sig, justerer jobcentret ordningen. Du kan enten få flere timer - eller i nogle tilfælde blive indstillet til førtidspension.
Praktik før fleksjob
I mange tilfælde tilbyder jobcentret en virksomhedspraktik, før du kan få fleksjob. Formålet er at afklare, hvilke opgaver og hvor meget arbejde du kan klare.
Du har ret til at sige nej til praktik, men det kan få betydning for din sag. Jobcentret har brug for et klart grundlag for at kunne bevilge fleksjob - og praktik kan være en del af den vurdering.
Praktik efter bevilling af fleksjob
Du kan også komme i praktik, selvom du allerede har fået beviliget fleksjob. Praktikken bruges til at finde den rigtige arbejdsplads eller afklare, om jobbet passer til dine behov.
Ofte fungerer praktikken som en indledning til fleksjobbet. Du og arbejdsgiveren kan sammen vurdere, om der er et godt match, inden I indgår en aftale om fast ansættelse.
Løn og arbejdsvilkår i fleksjobbet
Arbejdsgiveren betaler løn til dig, i det omfang, du arbejder. Du modtager løn for dine effektive arbejdstimer. Din løn suppleres med et fleksløntilskud, der reguleres på baggrund af lønindtægten og udbetales af kommunen til dig.
Du kan få fleksløntilskud i op til 5 år før folkepensionen. Du skal opfylde følgende krav for at modtage fleksløntilskud:
- Have nået din fleksydelsesalder
- Være visiteret til et fleksjob, og været det i mindst 3 måneder
- Betale fleksydelsebidrag
- Have optjent anciennitet i fleksydelsesordningen efter særlige regler
Du kan undersøge og beregne dit mulige fleksløntilskud med beregneren i bunden af denne side.
Arbejdsforhold, løn og ferie, hvis du er i fleksjob