Klimaplan

Kommunalbestyrelsen i Stevns godkendte i oktober 2023 den klimaplan, som skal sætte retning for kommunens grønne omstilling i de kommende år. Planen omhandler både klimaneutralitet og klimarobusthed.

Klimaplanen fastsætter overordnede mål om, at

  • Udledningerne af drivhusgas inden for kommunens geografi skal reduceres med en tredjedel frem mod 2030 set i forhold til 2019
  • Stevns Kommune skal være klimaneutral i 2050
  • Stevns Kommune skal være klimarobust og modstandsdygtig overfor klimaforandringerne senest i 2050

Klimaplanen omfatter 20 tiltag vedr. reduktion af drivhusgasser og 18 tiltag vedr. klimarobusthed. Hertil kommer to tværgående tiltag.

Planen skal revideres hvert fjerde år, og hvert år skal der laves en status for fremdriften for de væsentligste tiltag.

Status for klimaplanen oktober 2024

Kommunalbestyrelsen har taget den første årligt status til efterretning.

Den viser helt overordnet at:

  • Målene er nået eller forventes nået for 30 tiltag
  • Der er risiko for, at målene ikke nås for fire tiltag
  • De fastsatte mål ikke nås for tre tiltag, som var planlagt gennemført inden udgangen af 2024.
  • De sidste tre ud af de 40 tiltag skal ifølge klimaplanen først sættes i gang efter 2026.

Kommunalbestyrelsen fik også forelaget nærmere beskrivelser af status for fremdriften for 21 udvalgte tiltag, som bl.a. har særlig betydning for, om kommunen når 2030-målet for drivhusgasreduktion eller for målet om, at kommunen skal være robust over for klimaforandringerne.


Se den overordnede status for alle klimaplanens tiltag
Læs statusbeskrivelserne for de 21 udvalgte tiltag

Den 1. april 2023 blev DK2020-partnerskabet videreført i Klimaalliancen, som skal hjælpe kommunerne med at omsætte deres planer til effektiv klimahandling.

Stevns Kommunes klimaplan er lavet i regi af DK2020-partnerskabet, som har involveret næsten alle landets kommuner, Realdania, Kommunernes Landsforening, de fem regioner og CONCITO – Danmarks Grønne Tænketank.

I DK2020-projektet har kommunerne skulle bruge en tilpasset udgave af den standard for klimaplanlægning, som anvendes af det internationale C40-bynetværk for klima-ambitiøse storbyer.

Kommunen udsendte i starten af 2023 et spørgeskema ud til 4000 tilfældige stevnsborgere for at få input til klimaplanen. Ud af de 4000 har 1090 borgere svaret på alle spørgsmål, og 155 har gennemført dele af spørgeskemaet.