Anbefalinger
- Udvalget drøftede muligheden for at lave en demomodel for en ombygning af et parcelhus, men eftersom det enkelte parcelhus i årenes løb kan have undergået diverse tilretninger og omlægninger og huset beboere har forskellige behov og ønsker, så ville det være svært at lave en demomodel. Det blev derfor aftalt at udvalget ønskede at anbefale en opdatering af arkitekturpolitikken fra september 2012. Den opdaterede arkitekturpolitik kan omfatte en demomodel for energirigtig renovering af et kridtstenshus samt generelt sætte fokus på bæredygtigt byggeri.
Andet ordinære møde – 13. september 2023 – Byggematerialer
Mødet blev holdt hos virksomheden KALK. Her fortalte virksomhedsejer Rasmus Kjøng Jørgensen om sin virksomhed, der er stifter af Rasmus’ far Michael Kjøng Jørgensen. Virksomheden er opstået i 1976 ud af et opdaget behov for kalkprodukter af høj kvalitet til restaurering og vedligeholdelse af kulturhistoriske bygninger. Virksomheden blev i første omgang etableret som en sideforretning til murerfirmaet, Rødvig, som var specialiseret i restaurering af kirker.
Med til mødet var desuden Havnens Hænder, der er Danmarks første biobaserede byggemarked. Virksomheden holder til på Refshaleøen i København, hvor der er byggemarked, showroom samt workshopafdeling. Formålet med etableringen har været at gøre materialerne lettere tilgængelige for de udførende håndværkere, og derved gøre det nemmere at bygge bæredygtigt.
Deres materialer er CO2-neutrale og fornybare, så de både kan produceres, leveres og skaleres til byggeriet. Deres produkter tager afsæt materialer som hamp, kalk, ler og kork.
De biobaserede materialer er forankret i naturen og var en fast del af det danske kulturlandskab for et par hundrede år tilbage. Det er håbet at disse materialer i fremtiden bliver anset som gængse byggematerialer på markedet og hvor relevant erstatte traditionelle energislugende byggematerialer som fx beton.
På Stevns findes omkring 2000 huse, der er bygget af kridtsten fra Stevns Klint. Kridtstenene blev skåret ud i blokke med store save, og kunne bruges direkte som bygningssten. De mange kridtstenshuse er en unik stevnsk kulturarv. Ved renovering af husene skal man tage hensyn til, hvordan kridtsten opfører sig ellers kan der opstå problemer med fugt. Kridtstenshuse kan være kolde og dårligt isolerede og hvis de istandsættes forkert, har de ofte problemer med skimmelsvamp. Arkitekt Søren Vadstrup fra Det Kongelige Akademi har i 2013 sammen med Stevns Kommune udarbejdet en guide til vedligeholdelse, istandsættelse og energiforbedring af de mange stevnske kridtstenshuse.
Anbefalinger
- Få de lokale håndværkere med evt. via en lokal certificering af lokale håndværkere
- Kridtstensfolderen – opdatering med nyeste viden på området bl.a. med brugen af biobaserede byggematerialer og et afsnit om hybridbygninger. En del af kridtstenshusene har fået til- og ombygning, der ikke er kridtsten, og som kombinerer flere byggematerialer med hinanden.
Tredje ordinære møde – 22. november 2023 – Møde med Landsbyforum
Mødet blev afholdt i Holtug forsamlingshus. Her mødtes udvalget med repræsentanter fra Landsbyforum.
I Stevns bor 40 % af befolkningen i eller i tilknytning til en landsby. Siden 2018 har der været et Landsbyforum i Stevns som, med kommunens beslutning om at ansætte en landsbykoordinator fra 2023, nu har fået en fast støtte til sekretariatsfunktionen. Ambitionen er, at landsbyerne og kommunen skal arbejde sammen om at styrke fællesskabet i landsbyerne i forhold til fælles udfordringer og med henblik på at gøre landsbyerne endnu mere attraktive. Charlotte Baeré, der er formand for Landsbyforums repræsentantskab, fortalte indledningsvist kort om, hvad landsbyforum har fokus på. Dernæst fortalte Jakob Hansen, der er landsbykoordinator, om det igangværende arbejde med at lave en kommunal landsbystrategi med underliggende strategier for hver landsby.
Herefter var der drøftelser i mindre grupper af, hvordan vi i Stevns kan arbejde med bæredygtige boliger i landsbyerne. Den efterfølgende fælles opsamling kom bl.a. omkring emner som:
- Muligheder for ombygning af bygninger til nye formål, for at undgå døde bygninger og få mere liv i landsbyerne
- Fælleshuset som ankerpunkt for fællesskabet (ikke alle landsbyer har). Kan fælleshusene også blive eksempler på bæredygtigt byggeri?
- Muligheder for finansiering af energirenovering og evt. ombygning.
- Muligheder for at skabe mere liv, fællesskab og stolthed ved egen landsby ved bl.a. at kortlægge og fortælle landsbyens historie og værdier – fx på lokale plancher - omfattende særlige bevaringsværdige bygninger og andre fysiske vartegn i byen.
- Behovet for at gøre folk nysgerrige på og få lyst til fællesskabet, hvor man kan blive klogere på tingene sammen
- Hvad er bæredygtighed? Det er som udgangspunkt miljømæssigt mere bæredygtigt at renovere en gammel bygning frem for at bygge en ny. Herudover kan man fx bruge temaer og kriterier udviklet af Rådet for Bæredygtigt Byggeri eller se på energimærker.
- Hvad er bevaringsværdigt set i et miljøperspektiv og/eller som en del af den enkelte landsbys særkende
- Hvad er kravene og handlerummet ift. kommunens, lokalplaner, afgørelser og tilladelser om byggeri
- Behovet for formidling af gode lokale eksempler på bygninger, der er renoveret, energiforbedret og/eller ombygget til nye formål.
- Behovet for at nye bæredygtige løsninger og viden herom er tilgængeligt lokalt. Det gælder både materialer og energitekniske anlæg samt håndværkere.
Anbefalinger
- Bæredygtighed og bevaring af det bevaringsværdige bør indgå i de kommende landsbystrategier, og det skal fremgå, hvad de to begreber dækker over.
- Landsbystrategierne skal endvidere omhandle muligheder for at skabe mere liv, fællesskab og stolthed ved egen landsby.
- Undersøge kommunens muligheder for at understøtte bæredygtigt byggeri i forbindelse temalokalplan, startskemaet for lokalplaner og fastlæggelse normer og evt. andre krav i forbindelse med lokalplanlægningen.
- At etablere et samarbejde mellem Stevns Erhverv og kommunen om lokale byggemarkeders og håndværkeres tilbud om bæredygtige materialer og løsninger.