Tryggevælde Å - et af sjællands største åsystemer

Tryggevælde Å er en smuk naturoplevelse uanset, hvornår på året du vælger at tage på tur i ådalen, og uanset om du vælger at tage turen til fods eller i kano eller kajak. Det fandt de ud af allerede i den ældre stenalder, hvor der lå flere bopladser i området. 

Se kort over Tryggevældestien

Tryggevælde ådal til fods

Oplev sjældne planter og dyr og nyd udsigten over Tryggevælde ådal.

Fra kirkestien ved kirken i Strøby Egede forgrener stierne sig mod nord og syd fra den vestlige side af åen. Stierne snor sig langs Tryggevælde å i et naturskønt landskab fra Stolpehuse i syd til Valløby i nord.

I begge retninger er der et udsigtstårn med klapbænke og informationstavler, der giver dig indblik i dette helt særlige område.

Nyd udsigten og læs om den spændende forhistorie og landskabets linjer i tårnet mod nord eller gå mod syd og følg Fuglebroen ud til det andet udsigtstårn i ådalen, som er et godt sted at opleve områdets fugle.

Få en god oplevelse i ådalen

  • Stierne i Tryggevælde ådal går over private lodsejeres jord. Gå derfor kun på stien og tag dit affald med dig. Du må gerne have din hund med, men husk at den skal være i snor.
  • Ådalen er udpeget Natura 2000-område og dermed underlagt særlig beskyttelse.

 

Pilotnaturpark Ådalen

Vi arbejder på at gøre Tryggevælde ådal til naturpark. Læs mere om projektet

Tryggevælde å fra vandsiden

I 2014 etablere Stevns Kommune tre flydebroer, så du kan opleve åen helt tæt på i kano eller kajak. Du finder flydebroerne her:

  • Prambroen i Strøby Egede, hvor der er parkeringspladser og mulighed for at komme af med affald.
  • Kirkestien, ved det grønne område i Strøby. Strøby ligger centralt i området, med direkte forbindelse til ådalens enge, et allerede etableret stisystem, fugletårn, shelter og mulighed for at komme af med affald.
  • P-pladsen ved Tingvejen i Hårlev. Der er etableret borde/bænkesæt og mulighed for at komme af med affald.

SUP, kano eller kajak - Tryggevælde å fra vandsiden er en helt unik naturoplevelse, med stor artsrigdom og interessante planter.

Et populært sted for lystfiskere

I Tryggevælde Å kan man fange flere arter som havørred, bækørred, gedde, aborre og fredfisk. 

Ådalen byder på et varieret plante- og dyreliv, og er et yndet mål for lystfiskere. Husk fisketegnet!