Som Lodsejer i en naturpark har du altid mulighed for:
- At fortsætte den eksisterende erhvervsaktivitet på landejendommen, for eksempel jordbrug.
- At bestemme, om der skal foregå projekter på dine arealer.
- At vælge, hvilke projekter du vil engagere dig i.
- At vælge, hvor meget du vil engagere dig i de projekter, du selv har valgt at være med i.
- At være medbestemmende i, hvilken retning udviklingen af naturparken skal ske.
- Frit at vælge om du vil ind- eller udtræde af naturparken.
Den høje vægtning af frivillighed skal sikre, at udviklingen af naturparker sker på et grundlag, som alle parter kan stå inde for. Realiseringen af projekter sker derfor kun, når lodsejere, borgere samt foreninger ønsker at engagere sig.
Som del af en dansk naturpark er du med til at styrke og udvikle dit lokalområde. Det kan være i forhold til erhvervsudvikling, for eksempel ved udvikling eller branding af ’naturparkprodukter’, som kan være lokale fødevarer, egnsunikke oplevelser eller overnatning og arrangementer. Det kan også være i forhold til pleje eller udvikling af den stedlige natur både på og uden for egne arealer.
Udviklingen og understøttelsen af en Dansk Naturpark skal komme nedefra, hvilket betyder, at involvering og engagement i naturparken sker på et frivilligt grundlag. Som en del af naturparkens naturparkråd bliver man også medbestemmende for den retning, som naturparken udvikler sig.
Frivillighed
Frivillighed er et bærende element for Danske Naturparker. Det betyder, at alle lodsejere, foreninger, borgere og andre interessenter involveret i en naturpark selv bestemmer, hvilke projekter og tiltag man vil deltage i. Det betyder også, at større lodsejere selv afgør, hvorvidt de vil være en del af en mærket Dansk Naturpark. Og når de er en del af en dansk naturpark, vælger de fortsat frivilligt, hvilke projekter, de vil indgå i.
Når projekter udvikles via initiativer fra lodsejere, borgere og foreninger i fællesskab og samtidig sker på et frivilligt grundlag, skabes der stærkere lokal opbakning og ejerskab til gavn for alle.
Danske Naturparker er ikke baseret på lovgivning men på frivillighed
Danske Naturparker er en mærkningsordning for naturområder, som drives af Friluftsrådet. Danske Naturparker er ikke lovophængt, og lodsejere og kommuner kan ikke underlægges særlovgivning ved etableringen af en naturpark i modsætning til for eksempel nationalparker.
Samtidig er en dansk naturpark og princippet om frivillighed forankret i kommuneplanen, hvilket betyder, at kommunen forpligter sig til at overholde princippet om frivillig deltagelse. Du er derfor som lodsejer sikret, at din deltagelse i naturparken sker på frivilligt grundlag, samtidig med at du er sikret medbestemmelse i naturparkens udvikling.
Etableringen af en naturpark vil derfor ikke medføre ændringer, begrænsninger eller restriktioner for gennemførslen af for eksempel erhvervsaktiviteter, herunder jordbrug eller skovbrug, som den enkelte lodsejer ikke selv vil være med til.
Mulighed for ind- og udtrædelse af en naturpark
En Dansk Naturpark udpeges for en 5-årig periode, hvor det i løbet af mærkningsperioden er muligt for større lodsejere både at indtræde og udtræde af en naturpark.