Sundhedskort

Sundhedskortet (sygesikringsbevis) giver dig ret til sundhedsydelser i Danmark og du skal vise dit fysiske sundhedskort eller sundhedskort-appen en række steder.

Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til sundhedsydelser i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Læs mere og søg om det særlige sundhedskort på borger.dk

Med det særlige sundhedskort kan du få ret til sundhedsydelser i Danmark, selvom du ikke bor her.

Værd at vide om sundhedskort

Sundhedskortet giver dig ret til sundhedsydelser. På kortet står dit navn, cpr-nummer og kontaktoplysninger til din læge.

Det er også muligt at downloade et digitalt sundhedskort. Det digitale sundhedskort giver de samme rettigheder som det fysiske sundhedskort.

Sundhedskortet skal medbringes, når du er ved:

  • læge
  • speciallæge
  • tandlæge
  • tandplejer
  • fysioterapeut
  • fodterapeut
  • kiropraktor
  • psykolog
  • apotek
  • sygehus
  • kommunen

Alle med bopæl i Danmark er omfattet af sundhedsloven og får et sundhedskort.

Du skal bestille nyt sundhedskort digitalt.

Du kan også bestille et nyt sundhedskort til dit hjemmeboende barn, indtil det fylder 18 år.

Er du over 15 år, kan du selv bestille et nyt sundhedskort. Det kræver, du har MitID.

Selvbetalt nyt sundhedskort

Det koster 225 kr. (2024), at få et nyt sundhedskort, bl.a. hvis:

  • sundhedskortet er blevet væk
  • sundhedskortet er under 4 år gammelt og ødelagt
  • du ønsker at skifte læge eller sikringsgruppe
  • du skifter navn, og navneskiftet ikke sker i forbindelse med indgåelse af ægteskab - i nogle kommuner kan det dog også være gratis for andre, der skifter navn . 

I de fleste kommuner betaler du dit nye sundhedskort med Visa/Dankort. Hvis du ikke har et Visa/Dankort, skal du kontakte din kommune for at finde ud af, hvordan du betaler for dit nye sundhedskort.

Gratis nyt sundhedskort

Det er gratis at få et nyt sundhedskort, hvis:

  • det er det første sundhedskort der udstedes til dig
  • du overgår fra hvilende sikret, fx når du ophører med værnepligt
  • du flytter til ny adresse
  • din læge lukker sin praksis eller din læges praksis deles i flere
  • du skifter navn ved ægteskab. Bemærk at navneskiftet skal ske i forbindelse med vielsen, dvs. senest 3 måneder efter vielsesdatoen. I nogle kommuner kan det også være gratis ved navneskifte af andre grunde.
  • du bliver 15 år og ønsker at skifte læge (kun gratis hvis lægeskiftet sker senest 60 dage efter din 15 års fødselsdag)
  • hvis du ændrer cpr-nummer
  • sundhedskortet er over 4 år gammelt, og der er brud eller revner i kortet
  • der er en defekt ved magnetstriben, der ikke skyldes forkert opbevaring eller brug af kortet.

Du får automatisk tilsendt et nyt sundhedskort, medmindre kortet er i stykker/eller der er en defekt ved magnetstriben. Her skal du selv henvende dig til din kommune, som kan bestille et nyt kort til dig.

Det tager normalt omkring 2-3 uger at få et nyt sundhedskort. Kommunen kan dog i særlige tilfælde udstede et midlertidigt dokument, hvis du har brug for det. Det koster ikke noget.

På sundhed.dk kan du få overblik over besøg, som du har haft hos praktiserende læge, speciallæge, tandlæge, fysioterapeut m.fl. Oversigten viser de besøg, hvor det offentlige har ydet helt eller delvist tilskud til behandlingen. Du kan se oplysninger om konsultationer tilbage fra 2003.

NemSMS er en service til dig, så du ikke glemmer dine aftaler med det offentlige.

Tilmeld dig NemSMS

Det er gratis at tilmelde sig og modtage NemSMS. Du tilmelder dig ved at logge på Digital Post under Menu og Tilmelding. Her finder du NemSMS. Ved tilmeldingen skal du skrive dit mobiltelefonnummer og acceptere vilkårene.

Når du accepterer vilkårene, giver du tilladelse til, at alle offentlige myndigheder, der anvender NemSMS, kan sende dig sms-påmindelser – fx forud for en undersøgelse på et hospital. Nogle hospitalsafdelinger kan desuden tilbyde at oprette dig som NemSMS-modtager.

Læs mere om, hvordan du bruger NemSMS:

På sundhed.dk samler sundhedsjournalen dine sundhedsdata i et overblik, der giver hurtig adgang til dine seneste personlige oplysninger. Sundhedsjournalen viser data fra forskellige kilder om din medicin, journaler fra sygehus og egen læge, laboratoriesvar, dine behandlinger på sygehuse samt evt. donorregistrering og livstestamente.

Hvis du vil klage over kommunens afgørelse om det gule sundhedskort eller gruppeskift, skal du sende klagen til Styrelsen for Patientklager inden fire uger efter, du har modtaget afgørelsen fra kommunen.

Indhold fra borger.dk

Værd at vide om sundhedskort-app

Sundhedskort-appen er et frivilligt digitalt supplement til dit fysiske sundhedskort som app på din mobil, så du altid har dit sundhedskort lige ved hånden. Du vil stadig få tilsendt et nyt sundhedskort med posten, hvis du eksempelvis flytter til en ny adresse eller skifter læge.

Med sundhedskort-appen kan du dokumentere din ret til at modtage offentlige sundhedsydelser i Danmark på samme måde, som du kan med det fysiske sundhedskort i dag.

I sundhedskort-appen kan du automatisk se dine børns sundhedskort frem til, at børnene er fyldt 15 år. Dine oplysninger bliver automatisk opdateret i appen, hvis du fx skifter adresse, læge eller får nyt efternavn.

Sundhedskort-appen er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen i samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL.

For at kunne oprette dit sundhedskort i sundhedskort-appen skal du:

  1. have bopæl i Danmark
  2. have MitID
  3. være i sikringsgruppe 1 eller 2.

Sundhedskort-appen er ikke tilgængelig for borgere med særligt sundhedskort:

Du kan downloade sundhedskort-appen fra den danske og fra 31 europæiske landes App Store eller Google Play på op til tre enheder.

Hjælp til at oprette dit sundhedskort i sundhedskort-appen

Tekniske krav

Sundhedskort-appen er tilgængelig til både iPhone- og Androidtelefoner.

Af sikkerhedsmæssige årsager skal din telefon opfylde følgende krav:

  • iPhone med styresystem iOS 14 eller nyere
  • Androidtelefon med styresystem Android 9.0 (Pie) eller nyere.

Sundhedskort-appen fungerer som et gyldigt sundhedskort og bruges på samme måde som det fysiske sundhedskort.

Du kan fx bruge sundhedskort-appen hos din egen læge, på apoteket, på hospitalet eller hos tandlægen ved at scanne stregkoden i sundhedskort-appen på samme måde, som du i dag scanner stregkoden på dit fysiske sundhedskort.

Sundhedskort-appen er et frivilligt supplement til det fysiske sundhedskort, så du skal beholde dit fysiske sundhedskort – også efter du har downloadet appen.

I en overgangsperiode kan du opleve, at der er steder, hvor du ikke kan aflæse sundhedskortet via appen. Det kan fx være klinikker, som anvender magnetstribe-læser eller har en aflæser, som ikke kan aflæse mobilskærme.

Derfor er det en god idé, at du medbringer dit fysiske sundhedskort, hvis du er i tvivl om aflæseren hos fx din læge kan aflæse sundhedskortet via appen.

Hvis du har behov for hjælp eller har spørgsmål til sundhedskort-appen, kan du kontakte supporten:

Supporten kan kontaktes på:

  • Telefon: 33 98 00 91

Telefontid:

  • Mandag til fredag kl. 08:00-20:00
  • Weekend og helligdage, samt grundlovsdag kl. 10:00-16:00
  • Den 24. og 31. december kl. 10:00-14:00 

Skriv til os: 

Sundhedskort-appen er et frivilligt supplement til det fysiske sundhedskort, så du skal beholde dit fysiske sundhedskort – også efter, at du har downloadet appen.

I en overgangsperiode kan du opleve, at der er steder, hvor du ikke kan aflæse sundhedskortet via appen. Det kan fx være klinikker, som anvender magnetstribe-læser eller har en aflæser, som ikke kan aflæse mobilskærme.

Derfor er det en god idé, at du medbringer dit fysiske sundhedskort, hvis du er i tvivl om aflæseren hos fx din læge kan aflæse sundhedskortet via appen.

Sundhedskort-appen er et gyldigt sundhedskort på lige fod med det fysiske sundhedskort. Sundhedsvæsenet har derfor pligt til at modtage dig, hvis du kun har sundhedskort-appen med.

Du skal ikke foretage dig noget, hvis du modtager et nyt fysisk sundhedskort.

Dine oplysninger bliver automatisk opdateret i sundhedskort-appen, hvis du fx skifter adresse, læge eller får nyt efternavn. Opdateringerne i appen forudsætter kun, at du har en aktiv internetforbindelse.

Hvis du stadig har din mobiltelefon, kan du slette dit sundhedskort inde i appen under menupunktet "Nulstil sundhedskort-appen".

Hvis du mister din mobiltelefon eller har lånt din mobiltelefon til en anden, kan du slette din sundhedskort-app ved at benytte dig af selvbetjeningsløsningen "Administrér din sundhedskort-app".

Du skal klikke på Start og logge ind med dit MitID.

Dødsfald

Sundhedskort-appen bliver automatisk registreret ugyldig, 7 dage efter dødsfaldet er registreret i CPR-registeret. Du skal derfor ikke foretage dig noget for at afmelde sundhedskort-appen ved dødsfald.

Sundhedskort-appen har ikke adgang til information om, hvor du færdes med appen, eller hvordan du bruger den. Digitaliseringsstyrelsen har kun adgang til de normale app-oplysninger fra App Store og Google Play om, hvor mange der har downloadet og installeret samt afinstalleret appen, og hvilke typer enheder, der er anvendt.

Du kan læse om, hvordan vi behandler dine persondata i løsningen på digst.dk:

Du kan også anmode om et udtræk af de persondata, som vi opbevarer om dig i løsningen ved at benytte dig af selvbetjeningsløsningen ”Administrer din sundhedskort-app”.

Alt du skal gøre er at klikke på Start og logge ind med dit MitID.

I dag benytter sundhedssektoren enten 1D- eller 2D-scannere for at kunne aflæse stregkoden på sundhedskortet. Det kræver en 2D-scanner for at kunne scanne mobilskærme og aflæse stregkoden i sundhedskort-appen.

I en overgangsperiode kan du derfor opleve, at der er steder, hvor du ikke kan aflæse sundhedskortet via appen. Det kan fx være klinikker, som anvender magnet-stribelæser eller har en 1D-scanner, som ikke kan aflæse mobilskærme.

Derfor er det en god idé, at du medbringer dit fysiske sundhedskort, hvis du er i tvivl om aflæseren hos fx din læge kan aflæse sundhedskortet via appen.

Sundhedskort-appen er et gyldigt sundhedskort på lige fod med det fysiske sundhedskort. Sundhedsvæsenet har derfor pligt til at modtage dig, hvis du kun har sundhedskort-appen med.

Oplysninger der vises i sundhedskort-appen stammer fra flere forskellige datakilder. Derfor kan der være flere årsager til, hvorfor dine oplysninger er forkerte.

Vi anbefaler derfor, at du kontakter supporten.

Supporten kan kontaktes på:

  • Telefon: 33 98 00 91

Telefontid:

  • Mandag til fredag kl. 08:00-20:00
  • Weekend og helligdage, samt grundlovsdag kl. 10:00-16:00
  • Den 24. og 31. december kl. 10:00-14:00

Skriv til os:

Alternativt kan du kontakte borgerservice i din bopælskommune, hvis du oplever en eller flere af følgende fejl:

  • fejl i dit navn
  • fejl i din adresse
  • fejl i oplysninger om din læge
  • fejl i oplysninger om din sikringsgruppe.

Ja, du kan oprette dig i sundhedskort-appen på op til tre enheder. Hvis du opretter sundhedskort-appen på en fjerde enhed, bliver sundhedskortet fjernet fra din først oprettede enhed.

Du kan selv administrere, hvilke enheder du vil have sundhedskort-appen på ved at benytte dig af selvbetjeningsløsningen ”Administrer din sundhedskort-app”.

Alt du skal gøre er at klikke på Start og logge ind med dit MitID.

Sundhedskort-appen er kun tilgængelig i den danske App Store og Google Play, da appen kun kan anvendes i Danmark.

Af sikkerhedshensyn kan du heller ikke downloade sundhedskort-appen, hvis:

  • din iPhone ikke som minimum er opdateret til styresystemet iOS 14
  • din Androidtelefon ikke som minimum er opdateret til Android 9.0 ”Pie”.
  • din mobiltelefons indbyggede sikkerhed er brudt, fordi den er ”rooted” eller ”jailbroken”.

Sundhedskort-appen kan ligesom det fysiske sundhedskort kun anvendes i Danmark.

Du skal bruge det blå EU-sygesikringskort, når du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Det blå EU-sygesikringskort er et kort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i.

For at kunne oprette dit sundhedskort i sundhedskort-appen kræver det, at du har bopæl i Danmark.

Sundhedskort-appen er ikke tilgængelig for borgere med særligt sundhedskort.

Det særlige sundhedskort giver dig ret til at bruge det danske sundhedsvæsen på samme vilkår som borgere, der bor i Danmark, selvom du ikke er tilmeldt det danske folkeregister. 

Hvis din egen og din læges adresse ikke vises i sundhedskort-appen, skyldes det, at du er registreret under adressebeskyttelse i CPR-registeret.

Hvis du har navne- og adressebeskyttelse, kan du kun se følgende oplysninger i appen:

  • stregkode der indeholder dit CPR-nummer
  • dit CPR-nummer
  • din sikringsgruppe. 

Hvis du mener, at der er tale om en fejl, skal du rette henvendelse til borgerservice i din bopælskommune for at komme i kontakt med den ansvarlige for Folkeregisteret.

Forældre kan ikke se deres børns adresse i sundhedskort-appen.

Dette valg er truffet for at undgå uretmæssig adgang til barnets adresse, da der kan ske menneskelige fejl i forbindelse med registrering af adressebeskyttelse.

Børn med adressebeskyttelse

Hvis du heller ikke kan se oplysninger om dit barns læge, skyldes det, at barnet er registreret under adressebeskyttelse i CPR-registeret.

Hvis dit barn har adressebeskyttelse, kan du kun se følgende oplysninger i appen:

  • stregkode der indeholder barnets CPR-nummer
  • barnets CPR-nummer
  • barnets sikringsgruppe.

Hvis du mener, at der er tale om en fejl, skal du rette henvendelse til borgerservice i din bopælskommune for at komme i kontakt med den ansvarlige for Folkeregisteret.

Du kan se dit barns sundhedskort i appen, når:

  • du har forældremyndighed over dit barn
  • dit barn er under 15 år
  • dit barn er registreret i CPR-registeret.

Når dit barn fylder 13 år, får dit barn selv adgang til sundhedskort-appen med MitID. Dit barns sundhedskort forsvinder fra din sundhedskort-app, når barnet fylder 15 år. 

Hvis du mener, at du ved en fejl ikke kan se dit barns sundhedskort i appen, skal du henvende dig til borgerservice i kommunen. I borgerservice kan de hjælpe dig med at finde oplysningerne i folkeregisteret. 

Du kan selv logge på CPR-registeret og se de oplysninger, der er registreret om dig i CPR. 

I dag modtager alle danskere over 15 år et donorkort sammen med deres fysiske sundhedskort.

På samme vis får du en pop-op-besked i sundhedskort-appen med en opfordring til at registrere dine ønsker til organdonation på sundhed.dk. Du kan lukke pop-op-beskeden, hvis du har registreret dine ønsker eller ikke ønsker at registrere dine ønsker til organdonation.

Indhold fra borger.dk