Hvad er et jobafklaringsforløb?
Formålet med et jobafklaringsforløb er, at støtte dig i at genoptræne og udvikle din arbejdsevne med henblik på, at du kan vende tilbage til arbejdsmarkedet.
I forløbet får du en helhedsorienteret og individuel tilpasset indsats med udgangspunkt i dine ønsker og behov i forhold til arbejde og uddannelse. Du kan blive tilbudt indsatser såsom vejledning og opkvalificering, virksomhedspraktik, ansættelse med løntilskud, beskæftigelsesmentor, mestringsforløb og meget andet, med formålet at bringe dig sikkert tilbage i arbejde eller uddannelse.
Hvem kan modtage et jobafklaringsforløb?
Hvis du modtager sygedagpenge, kontanthjælp eller ledighedsydelse, og du ikke selv kan finde vejen tilbage på arbejdsmarkedet grundet helbredsudfordringer eller sociale forhold, kan du blive tilbudt et jobafklaringsforløb for hjælpe dig på rette vej.
Når du er på sygedagpenge kan du få bevilget et jobafklaringsforløb, hvis du er uarbejdsdygtig efter seks måneders sygdom og ikke kan få forlænget dine sygedagpenge. Det er jobcentret der vurderer, om dine sygedagpenge kan forlænges.
Hvem behandler min sag om jobafklaring?
Det er en koordinerende sagsbehandler, som behandler din sag om jobafklaring. Sagsbehandleren er din faste kontaktperson under hele forløbet.
Inden selve jobafklaringsforløbet starter, skal du mødes med et team bestående af medarbejdere fra beskæftigelses-, sundheds- og socialområdet, alle ansat her i kommunen. Der vil også være en sundhedskoordinator fra regionen med til mødet. Teamet kalder vi et rehabiliteringsteam.
Rehabiliteringsteamet kan fortælle dig om dine muligheder i kommunen og regionen, og I planlægger indholdet i dit jobafklaringsforløb sammen.
Hvor lang tid tager et jobklaringsforløb?
Jobcenteret sikre altid at et forløb eller en indsats, som udgangspunkt, altid vare så kort tid som muligt og tager udgangspunkt i dine forudsætninger, behov og ønsker.
Et jobafklaringsforløb kan varer op til 2 år ad gangen. Man kan blive bevilliget op til 2 jobafklaringsforløb.
Hvis man efter flere indsatser og afklaringsforløb, ikke har fundet godt tilbage i arbejde eller uddannelse, kan man blive bevilliget anden indsats, såsom ressourceforløb, som du kan læse mere om her.
Har jeg ret til at sige nej til indsatser og behandling?
Du har ret til at sige nej til lægebehandling og indsatser, som du ikke ønsker eller er tryg ved. Afviser du at modtage eksempelvis lægebehandling i form af operation og indsatser af indgribende karakter, kan dette ikke tillægges betydning for kommunens vurdering af, om du har ret til ydelser.
Du har dog altid pligt til at samarbejde, medvirke og deltage aktivt i dit jobafklaringsforløb, herunder at lade dig undersøge.
Økonomi
I et jobafklaringsforløb modtager du ressourceforløbsydelse. Beløbet svarer til en ydelse på kontanthjælps niveau. Se mere vedrørende økonomi og godtgørelse herunder: